Rahimde Polip Tedavisi Kayseri

Rahimde polip tedavisi Kayseri, endometrial polip olarak da bilinen rahim içi yapıların alınması amacıyla gerçekleştirilen tedavi uygulamasıdır. Polipler, insan vücudunun birçok noktasında meydana gelebilen, genelde iyi huylu olan kitlelerdir. Polipler rahimde de meydana gelebilmektedir. Çoğu zaman belirti vermeden seyreden bu yapılar, bazı durumlarda ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu sorunlar arasında normalden daha ağrılı âdet kanamaları, gebe kalmada güçlük ve lekelenme tarzı kanamalar yer almaktadır. Kapalı polip ameliyatı, bu poliplerin cerrahi işlemlerle alınması ve hastanın sağlıklı bir şekilde günlük yaşamına dönebilmesi için gerçekleştirilir. Kapalı polip ameliyatı, kişi için özel olarak planlanan süreçler içerir. Bu süreçler, doktor muayenesi sırasında elde edilen bulgular ışığında, hastanın şikâyetlerine ve ihtiyaçlarına yönelik olarak planlanırlar.

Yazımızın devamında ‘’Endometrial polip tedavisi nasıl olur?’’, ‘’Endometrial polip ameliyatı nasıl olur?’’ ve ‘’Kapalı polip ameliyatı nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Kayseri rahimde polip tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Polip Nedir?

Polipler, ağız içi gibi yumuşak dokularda, bağırsaklarda ve rahimde meydana gelebilen tümör benzeri yapılardır. İyi huylu olan bu yapılar, kadınların rahimlerinde meydana gelebilir ve bazı durumlarda oldukça sıkıntı verici belirtilere yol açabilirler. Rahim poliplerinin büyüklükleri, tam olarak nerede konumlandıkları ve hastanın üzerindeki etkileri doktor muayenesi ile belli olabilir.

Rahimde Polip Neden Olur?

Rahimde yer alan polipler tıp dilinde endometrial polipler olarak adlandırılmaktadır. Endometrial polipler bulundukları bölgeye göre iki gruba ayrılırlar. Bunlar servikal polipler ve rahim içi poliplerdir. Bu yapılar, genelde iyi huylu ve belirti vermeden oluşurlar ancak bazı durumlarda ciddi sıkıntılara yol açabilirler. Rahim poliplerinin sebep olduğu belirtiler arasında ağrılı âdet kanamaları ve hatta gebe kalmada güçlük gibi şikâyetler yer almaktadır. Rahimde oluşan poliplerin hangi sebepten meydana geldiği tam olarak bilinmemektedir ancak;

  • Rahim dokularını besleyen kan damarlarında meydana gelen tıkanıklıkların,
  • Östrojen hormonundaki artışın,
  • Uzun süreli ve tedavi edilmemiş iltihapların rahimde polip oluşumuna sebep olabildiği tahmin edilmektedir.

Rahimde meydana gelen poliplerin tam olarak hangi sebeplerden meydana geldiği ve hastanın üzerinde ne gibi etkileri olduğu ancak detaylı bir doktor muayenesi sırasında anlaşılabilir.

Rahimde Polip Belirtileri Nelerdir?

Polipler çoğu zaman belirti vermeden meydana gelen yapılardır. Bu yüzden polipler, genelde rutin muayeneler sırasında tesadüfen teşhis edilirler. Ancak bazı durumlarda kontrolsüzce büyüyerek çevre dokulara zarar verebilir, âdet döngüsü gibi çok önemli süreçlerde aksamalara sebep olabilirler. En sık rastlanılan rahimde polip belirtileri şunlardır:

  • Kahverengi vajinal akıntılar.
  • Âdet dönemi dışında lekelenme tarzı kanamalar.
  • Şiddetli ve normalden daha uzun sürebilen âdet kanamaları,
  • Cinsel birliktelik sırasında pelvik ağrı.
  • Menopoz döneminde, âdet kanaması benzeri kanamalar.
  • Gebe kalmada zorluk çekme, kısırlık.

Bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir veya bahsettiğimiz gibi kişilerde hiçbir belirti görülmeyebilir. Ancak her türlü riske karşı düzenli doktor muayenesi ve poliplerin düzenli olarak takibi çok önemlidir.

Rahimde Polip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Her hastalığın tedavisinde olduğu gibi polip tedavisinde de öncelikle detaylı bir doktor muayenesi şarttır. Bu muayeneler sırasında gerek çeşitli testler ile gerekse de ileri görüntüleme teknikleri ile hastanın rahminde yer alan polipler dikkatle incelenir. Poliplerin, çevre dokular üzerindeki etkileri özenle analiz edilir. Bu işlemler sırasında hasta öyküsü de çok önemlidir. Hasta öyküsü; hastanın deneyimlediği olumsuz durumları, belirtileri ve şikâyetleri içerir. Tüm tetkikler tamamlandıktan sonra elde edilen bulgular ışığında hastaya özel bir tedavi planı hazırlanır. Tedavi planı içerisinde, düzenli doktor takibi, ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale yer alabilmektedir. Tedavinin bunlardan hangisi veya hangileri ile sağlanacağı doktorun inisiyatifine ve hastanın taleplerine kalmıştır. Tedavi hangi şekilde gerçekleşecek olursa olsun amaç, hastanın kendini daha iyi hissetmesi, şikâyetlerinden kurtulması ve sağlıklı bir şekilde günlük yaşantısına dönebilmesidir.

Kapalı Polip Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı polip ameliyatı son derece modern ve güvenilir tekniklerle gerçekleşen bir operasyondur. Bu operasyon, hasta anestezi altına alındıktan sonra gerçekleşir. Operasyon sırasında histeroskop isimli cihaz kullanılır. Bu sebeple kapalı polip ameliyatı, histeroskopi ile polip ameliyatı olarak da bilinmektedir. Hastanın rahmi, histeroskop isimli cihazın mikro kamerası ile anlık olarak görüntülenir. Bu kamera sayesinde rahimde yer alan polipin konumu ve büyüklüğü kesin olarak saptanmış olur. Daha sonra ise anlık olarak görüntülenmesi sağlanan polip, hastanın rahminden dikkatlice alınır.

Kapalı Polip Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Kapalı polip ameliyatı daha önce de bahsettiğimiz gibi son derece hızlı ve güvenilir bir operasyondur. Hastalar, çoğu zaman ameliyat oldukları gün taburcu olabilirler. Taburcu olmadan önce hastanede özel bir odada gözetim altında tutulurlar. Bu süre boyunca hastaların nabız gibi vital bulgularının takibi sağlanır. Herhangi bir sıkıntının bulunmadığı durumlarda hastalar aynı gün taburcu edilirler. İyileşme süreci boyunca ağır işler yapmamak, kişisel hijyene dikkat etmek ve doktorun önerdiği süre boyunca cinsel ilişkide bulunmamak tavsiye edilir. Doktorunuz ameliyat sonrası süreç hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir. Doktor tavsiyelerine uymak hem daha hızlı iyileşmenize olanak sağlayacak hem de iyileşme süreci boyunca yaşayabileceğiniz olumsuz durumları önleyecektir.

Kayseri rahimde polip tedavisi fiyatları, ameliyatın detaylarına göre değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button