Rahim ve İdrar Torbası Sarkması Tedavisi Kayseri
Tıp dilinde uterus olarak bilinen rahim, kadın üreme sisteminin oldukça önemli bir parçasıdır. Gebelik sırasında bebeğin geliştiği bölge olan rahim, doğum ve ilerleyen yaş gibi faktörler sebebi ile zamanla sarkabilir. Rahim sarkması, meydana gelen sarkmanın boyutuna göre çeşitli şikâyetlere sebep olabilmektedir. Eğer sarkma az ise hastalar herhangi bir belirti deneyimlemeyebilir. Sarkmanın boyutu arttıkça hayat kalitesini düşüren belirtiler de kendilerini göstermeye başlarlar. Rahim sarkması tedavisi, bu gibi belirtilerin ortadan kaldırılabilmesi ve kişinin sağlıklı bir şekilde günlük yaşantısına dönebilmesi için yapılır.
Bahsettiğimiz; ileri yaş ve çok sayıda normal doğum gibi sebepler, rahim sarkmasının yanı sıra idrar kesesi sarkmasına da yol açabilmektedir. Bu durum tıp dilinde sistosel olarak isimlendirilir. İdrar torbası sarkması, birçok farklı sebepten meydana gelebilmektedir. Tedavi edilmediği takdirce ciddi ağrılara ve rahatsızlıklara yol açabilir.
Rahim sarkması ve idrar torbası sarkması tedavisi Kayseri hakkında detaylı bilgi için içeriğimizin devamını inceleyebilirsiniz.
Rahim Sarkması Nedir?
Rahim sarkması, rahmin birtakım sebepler yüzünden çevre dokulardan aldığı desteği kaybetmesi ve aşağı doğru kaymasıdır. Rahim bulunduğu yere sabitlenmiş değildir. Ancak pelvik kaslardan ve bağ dokulardan aldığı destek sayesinde hareket etmesi, kayması veya sarkması oldukça zordur. Bazı durumlarda bu kasların ve bağ dokuların rahim üzerindeki etkinlikleri azalabilir. Bu da rahim sarkması olarak bilinen duruma yol açabilir.
Rahim Sarkması Neden Olur?
Rahim sarkması birçok farklı sebepten meydana gelebilmektedir. Bu sebepler arasında en sık rastlanılanlarına örnek olarak şunlar verilebilir:
- İlerleyen yaş.
- Normal doğum sayısı.
- İkiz veya üçüz gebelik durumları,
- İri bebek dünyaya getirmek.
- Pelvik bölgede gerçekleştirilen cerrahi operasyonlar.
- Genetik faktörler.
- Birtakım ekstrem fiziksel faaliyetler.
Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Rahim sarkması, sarkmanın boyutuna göre bazı hastalarda hiçbir belirtiye yol açmayabilir. Ancak sarkma miktarı arttıkça birtakım şikâyetler ortaya çıkabilir. Rahim sarkması belirtileri arasında en sık rastlanılanları şunlardır:
- İdrar yaparken zorlanma.
- İdrarı tutmakta zorlanma ve buna bağlı idrar kaçırma.
- Sırt ve kasık bölgesinde git gide şiddetlenen ağrılar.
- Vajinal akıntı miktarında artış.
- Bağırsak rahatsızlıkları.
- Cinsel ilişki sırasında ağrı.
- Vajina ağzından sarktığı görülen rahim parçası.
Bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Rahim sarkması rahatsızlığı ancak alanında uzman bir hekim tarafından teşhis ve tedavi edilebilir. Bu yüzden rahim sarkması durumundan şüphelenen kişilere bir an önce doktor muayenesi önerilmektedir.
Rahim Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Rahim sarkması tedavisi de sarkmanın boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Eğer rahimde meydana gelen sarkma miktarı az ise birtakım egzersizler yeterli olabilmektedir. Bu egzersizler hasta için özel olarak belirlenirler. Egzersizler sayesinde hastanın pelvik kaslarının güçlendirilmesi ve rahimdeki sarkmanın durdurulması amaçlanır. Eğer rahimdeki sarkma çok fazla ise ve hasta ciddi şikâyetlere sahipse cerrahi operasyonlar tercih edilir.
Rahim sarkması ameliyatı iki farklı amaç doğrultusunda gerçekleşebilir. Bunlardan ilki, sarkan rahmin yeniden konumlandırılması ve zarar gören pelvik dokuların onarılmasıdır. Bu onarma işlemi için hastanın kendi dokuları veya yapay dokular kullanılabilir. Bu tedavi, genelde çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar tarafından tercih edilmektedir.
Rahim sarkması durumunda tercih edilen bir diğer cerrahi yöntem ise kapalı rahim ameliyatıdır. Kapalı rahim ameliyatı oldukça modern cihazlarla gerçekleştirilen, gelişmiş bir ameliyat tekniğidir. Rahim sarkması ileri boyuttaysa, kapalı rahim ameliyatı ile rahim hastanın vücudundan alınır. Böylelikle sarkma problemi tamamen ortadan kaldırılmış olur. Bu tedavi, tıp dilinde laparoskopik histerektomi olarak bilinmektedir. Genelde, ileride gebe kalmayı planlamayan kadınlar tarafından tercih edilir.
İdrar Torbası Sarkması Nedir?
İdrar torbası sarkması, tıp dilinde sistosel olarak bilinen rahatsızlıktır. Halk arasında idrar kesesi sarkması ismiyle de anılan bu rahatsızlık, idrar kesesinin birtakım sebeplerden vajenden sarkması durumunu ifade eder. Genelde, çok sayıda normal doğum yapan ve iri bebekler doğuran kadınlarda meydana gelmektedir. İdrar torbası sarkmasında yaş da önemli bir faktördür.
İdrar Torbası Sarkması Neden Olur?
İdrar torbası sarkmasının birçok sebebi olabilir. Bu sebepler genel itibariyle rahim sarkmasına yol açan durumlarla benzerdirler. Bu durumlar arasında en sık rastlanılanları şunlardır:
- Fazla sayıda doğum yapmak.
- İlerleyen yaş.
- İri bebek doğurmak.
- Ağır fiziksel aktiviteler yapmak.
- Şiddetli öksürük.
- Kronik kabızlık.
İdrar Torbası Sarkması Belirtileri Nelerdir?
İdrar torbası sarkması belirtileri, sarkmanın boyutuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu belirtiler bazı hastaların günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. İdrar kaçırma gibi problemler, özellikle sosyal hayatta sorunlara yol açabilmektedir. İdrar kesesi sarkması belirtileri arasında en sık rastlanılanları şunlardır:
- İdrar kesesinin (parçasının) vajenden sarkması.
- Ayakta durma gibi durumlara bağlı olarak artan sırt ağrıları.
- Ikınma sırasında vajenden bir şey çıktığı hissi.
- Cinsel birliktelik sırasında ağrı.
- İdrara çıkmakta zorluk.
- İdrar kaçırma.
Bu belirtilerin kişiden kişiye değişebildiğini unutmamak gerekir. Bir hastalık ancak alanında uzman bir hekim tarafından teşhis ve tedavi edilebilir. Bu yüzden idrar kesesi sarkmasından şüphelenilen durumlarda ivedilikle bir jinekoloji uzmanıyla görüşülmelidir.
İdrar Torbası Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?
İdrar torbası sarkması tedavisi, kişiye özel olarak planlanan süreçler içerir. Tedavi süreçleri doktor tarafından muayene sırasında planlanır. Bu tedavi genelde, idrar kesesini desteklemesi gereken dokuların onarılması için gerçekleştirilir. Onarma işlemi cerrahi bir operasyon ile gerçekleştirilir. Veziko-vajinal fasyanın onarılması işlemi, ortalama 30 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleştirilebilir. İdrar torbası sarkması ameliyatından sonra hastalar, bir gün boyunca hastanede kontrol altında tutulabilirler.
Kayseri rahim sarkması ve idrar torbası sarkması tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına göre değişiklik gösterebilir.