Kayseri Rahim Filmi (HSG)
Rahim filmi Kayseri, rahim içinde ve çevresinde meydana gelen hastalıkların teşhis edilebilmesi için kullanılan gelişmiş bir teşhis yöntemidir. Rahim filmi, rahmin içine ve fallop tüpleri olarak bilinen yapılara verilen bir sıvı sayesinde çekilir. Bu sıvı dokuların yüzeylerine yapışarak o bölgede meydana gelen yapısal bozuklukların ve kitlelerin görüntülenmesine olanak sağlar. Miyom ve polip gibi yapıların gözlemlenmesi, kısırlık sebeplerinin araştırılması için rahim filmi çekilebilmektedir. Rahim ve çevresinde yer alan organlar, kadınların üreme sistemi için çok önemli görevleri olan yapılardır. Bu organlarda yer alan hastalıkların büyük bir kesinlikle teşhis edilebilmeleri, hastanın tedavi planının isabetli bir şekilde hazırlanabilmesi adına çok önemli bir adımdır.
Yazımızın devamında ‘’Rahim filmi neden çekilir?’’, ‘’Rahim filmi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Rahim filmi nasıl çekilir?’’ gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz. Kayseri rahim filmi (HSG) uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Rahim Filmi (HSG) Nedir?
Rahim filmi, rahim ve fallop tüplerinin detaylı olarak görüntülenebilmesi için kullanılan özel bir görüntüleme tekniğidir. Rahmin içine ve fallop tüplerine verilen özel bir sıvı, bu organların üzerine yapışarak onları monitörde görünür hale getirirler. Bu sayede doktorlar, hastanın rahminde ve fallop tüplerinde meydana gelmiş olabilecek yapısal bozuklukları inceleyebilir, kısırlık gibi rahatsızlıkların sebebini araştırabilirler. Özellikle kısırlık tedavisinde iyi bir teşhis çok önemlidir. Çünkü kısırlık tedavisi, tamamen kısırlığa yol açan sebebe göre özel olarak planlanmaktadır. Bu yüzden rahim filmi, kısırlık tedavisinde oldukça sık kullanılan bir tanılama yöntemidir.
Rahim Filmi (HSG) Neden Çekilir?
Rahim filmi, rahimde yer alan zararlı kitlelerin görüntülenebilmesi, rahimde ve fallop tüplerinde meydana gelmiş yapısal bozuklukların incelenebilmesi, kısırlık sebeplerinin araştırılabilmesi için çekilebilmektedir. Rahim, kadınlar için epey önemli bir organdır. Gerek embriyonun tutunduğu ve geliştiği yer olması açısından gerekse de âdet döngüsü ve hormon düzeni üzerindeki etkileri bakımından rahim, çok önemlidir. Rahimde meydana gelebilecek olası bir hastalık veya yapısal bozukluk; kişinin hayat kalitesini düşüren ciddi şikâyetlere sebep olabilmektedir. Bu gibi hastalıkların önceden belirlenebilmesi, erken ve isabetli bir tedavinin mümkün olabilmesi için rahim filmi çektirmek çok önemlidir.
Rahim Filmi (HSG) Hangi Durumlarda Çekilir?
Rahim filmi birçok hastalığın teşhis sürecinde kullanılan gelişmiş ve modern bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde hastalıkları ve hastalıkların meydana gelme sebebini araştırmak mümkün hale gelir. HSG filmi veya ilaçlı rahim filmi olarak bilinen görüntüleme tekniği şu gibi durumlarda kullanılabilmektedir:
- Tekrarlayan düşüklerin ve sebeplerinin araştırılması için.
- Fallop tüplerinde tıkanıklık olup olmadığını tespit etmek, kısırlık sebeplerinin araştırılabilmesi ve bu sebeplere yönelik bir tedavi planı oluşturulabilmesi için.
- Rahimde ve fallop tüplerinde daha önce gerçekleştirilen cerrahi operasyonların kontrolü amacıyla.
- Rahim içinde yapısal bozukluklar, doğuştan gelen anomaliler, polip veya miyom gibi durumların varlığını değerlendirmek için kullanılır.
- Adet düzensizliğinin nedenlerinin araştırılması.
Rahim filmi (HSG) birçok farklı amaç dahilinde kullanılabilmektedir. Bu amaçların hepsi, hastanın rahatsızlıklarının belirlenebilmesi ve en isabetli tedavinin mümkün olabilmesi noktalarında birleşirler.
Rahim Filmi (HSG) Nasıl Çekilir?
Rahim filmi çekilmeden önce doktorunuz, sürecin nasıl işleyeceği hakkında sizi bilgilendirecektir. Rahim filmi çekilirken hasta, özel bir masaya sırt üstü uzandırılır, bacaklarını kendine doğru çekmesi istenir. Ardından ise vajinal spekulum isimli alet yardımıyla hastanın vajen girişi aralanır. Aralanan vajen girişi ve vajen duvarları, özel bir sıvı ile dikkatle temizlenir. Daha sonra ise bu işlem için özel olarak tasarlanmış bir kateter (plastik tüp) ile hastanın rahmine ve fallop tüplerine rahim filmini mümkün kılan sıvı verilir. Bu sıvı iyot içermektedir ve yapıştığı organın gözlemlenmesini sağlar, herhangi bir tedavi edici özelliği yoktur. Sıvı verme işlemi bittikten sonra rahim filmi çekilir.
Rahim Filmi (HSG) Ne Zaman Çekilir?
Rahim filmi genelde, âdet kanamalarının bittiği hafta, yumurtlama döneminden önce çekilmektedir. Bu süre genelde âdet kanaması bittikten 3 ila 4 gün sonraya denk gelmektedir. Âdet kanamasının bitmesinin ardından rahim duvarları iyice incelir ve rahim filmi sırasında incelenmeye müsait hale gelir. Rahim filminin tam olarak ne zaman çekileceği konusunda doktorunuz sizi detaylı olarak bilgilendirecek ve sizi tembihleyecektir. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için doktorunuzla görüşebilirsiniz.
Rahim Filmi (HSG) Neden Önemlidir?
Rahim filmi, halk arasında ilaçlı rahim filmi olarak da bilinmektedir. Bu işlem rahimde meydana gelen yapısal bozuklukların ve diğer rahatsızlıkların araştırılabilmesi için kullanılır. Özellikle kısırlık tedavisi sürecinde, kısırlık tedavisinin kişiye özel ve isabetli olarak planlanabilmesi için kullanılabilmektedir. Bununla birlikte rahim filmi, rahimde meydana gelebilen kitlelerin tespit edilebilmelerini ve incelenebilmelerini de mümkün kılmaktadır.
Kayseri rahim filmi fiyatları, uygulamanın detaylarına göre değişiklik gösterebilir.