Rahim Duvarı Kalınlaşması Kayseri
Rahim duvarı kalınlaşması Kayseri, adet döngüsü kapsamında her ay kalınlaşıp incelen endometriumun, anormal bir şekilde kalınlaşması ve incelememesidir. Rahmin iç astarı olan rahim duvarı, tıp dilinde endometrium olarak isimlendirilir. Endometrium, hormonların etkisi ile adet döngüsü kapsamında kalınlaşabilir ve incelebilir.
Ovulasyonun gerçekleştiği dönemde, östrojen hormonunun etkisi ile rahim duvarı kalınlaşmaya başlar. Bu kalınlaşmanın nedeni, olası bir gebelik durumunda, embriyonun kolayca tutunabileceği ve güvenli bir şekilde gelişim gösterebileceği ideal bir ortam yaratmaktır. Bununla birlikte gebelik gerçekleşmezse progesteron hormonunun etkisi ile rahim duvarının kalınlaşan kısmı yıkılır ve rahim duvarı yeniden ince bir yapı edinir. Yıkılan dokular, bir miktar kan ve döllenmemiş yumurta hücresi ile birlikte, adet kanaması olarak vücuttan atılır. Bazı kadınlarda, hormon dengesizliği ve menopoz gibi etmenler sonucu rahim duvarı anormal bir şekilde kalınlaşabilir ve yeniden incelemez. Bu durum, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir ve tıp dilinde endometrial hiperplazi olarak bilinir. Yazımızın devamında ‘’Rahim duvarı kalınlaşması neden olur?’’, ‘’Rahim duvarı kalınlaşması kanser mi?’’, ‘’Rahim duvarı kalınlaşması kısırlık yapar mı?’’ ve ‘’Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Kayseri rahim duvarı kalınlaşması tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?
Rahim duvarı kalınlaşması, endometriumun normal bir adet döngüsünde olması gerekenden daha fazla kalınlaşması ve doğal şekillerde yeniden incelememesidir. Rahim duvarı kalınlaşması özellikle de pre-menopoz ve menopoz dönemlerinde olan kadınlarda sıklıkla rastlanır. Bununla birlikte farklı etmenlerden, daha genç yaştaki kadınlarda da görülmesi mümkündür.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Olur?
Rahim duvarı kalınlaşması nedenleri arasında en sık rastlanılan hormonal dengesizliktir. Bununla birlikte şu gibi spesifik etmenler rahim duvarının kalınlaşmasında rol oynayabilir:
- Menopoz.
- Polikistik over sendromu (PCOS).
- Obezite.
- Östrojen alımı.
- Yumurtlamanın gerçekleşmediği, düzensiz adet kanamaları.
- Genetik faktörler.
- Çeşitli ilaçların düzenli kullanımı.
Rahim duvarında kalınlaşma nedenleri bu şekilde sıralanabilir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?
Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri arasında şunlar yer alabilir:
- Adet düzensizliği.
- Aşırı ve normalden daha uzun süren adet kanamaları.
- Adet dönemi dışında ara kanamalar ve lekelenmeler.
- Karın ağrısı.
- Pelvik bölgede rahatsızlık hissi.
- Cinsel ilişki sırasında ağrı.
Rahim duvarında kalınlaşma belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu belirtiler, hastanın kendisi tarafından kolay bir şekilde farklı bir jinekolojik hastalığın belirtileri ile karıştırılabilir. Bu yüzden kesin teşhis ve tedavi için mutlaka bir jinekoloji hekimi ile iletişime geçilmelidir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Kanser Mi?
Rahim duvarı kalınlaşması, bireyde rahim kanseri olduğu anlamına gelmez. Bununla birlikte tedavi edilmeyen endometrial hiperplazi, rahim kanseri riskini arttırabilir. Bazı bireylerde ise rahim duvarı, hali hazırda sahip olunan rahim kanseri nedeniyle kalınlaşabilir.
Rahim duvarı kalınlaşması, kadınların genellikle sağlık açısından önemli riskler barındıran bir dönemde edindikleri, görece tehlikeli bir hastalıktır. Bu yüzden hem teşhis hem de tedavi sürecinin aksatılmaması oldukça önemlidir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Kısırlık Yapar Mı?
Rahim duvarı kalınlaşması doğrudan infertiliteye yani kısırlığa neden olmaz. Bununla birlikte bireyin gebe kalma şansını önemli ölçüde düşürebilir. Embriyo, normalden daha fazla kalınlaşan rahim duvarına tutunmakta zorluk çekebilir, rahim duvarında kalınlaşmaya neden olan hormon dengesizliği; yumurta olgunlaşma süreçlerine de zarar vererek yumurtlamaya engel olabilir. Tüm bunlar gebeliğin meydana gelme ve sağlıklı bir şekilde devam etme şansını önemli seviyelerde azaltabilirler.
Menopoz Öncesi Rahim Duvarı Kalınlaşması Olur Mu?
Görece genç yaştaki bireylerde, pre-menopoz döneminde olan kişilerde ve menopoz döneminde olan bireylerde rahim duvarı kalınlaşması görülebilir. Rahim duvarı kalınlaşması en sık pre-menopoz ve menopoz döneminde olan kadınlarda görülse de hormon dengesizliği ve genetik yatkınlık gibi etmenlerin etkisi ile her yaştan kadında ortaya çıkabilir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Bitkisel Olarak Yapılabilir Mi?
Rahim duvarı kalınlaşması, dişi üreme sisteminin sağlığı ve işlevi için son derece büyük öneme sahip olan hormonların dengesizliği nedeniyle ortaya çıkar. Bu hormonlar son derece kompleks biyokimyasal ajanlardır ve herhangi bir doğal bitki tarafından, istenilen oranlarda taklit edilmeleri imkansızdır. Dolayısıyla da hiçbir bitkisel kür, bitkisel ‘’ilaç’’ veya bitkisel ‘’tedavi’’ rahim duvarı kalınlaşmasını tedavi etme konusunda güvenilir ve bilimsel tıbbi tedaviler kadar etkili olamaz.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Rahim duvarı kalınlaşması tedavisinin süresi, hastalığın ne kadar ilerlemiş olduğuna ve tedavi için başvurulan uygulamaların türüne göre değişebilir. Rahim duvarını inceltmek için yapılan kürtaj uygulamaları genellikle yarım saatten kısa süre içerisinde tamamlanır, hormon tedavisi ise daha uzun soluklu, medikal bir tedavi yaklaşımıdır.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi kapsamında üç farklı uygulamaya başvurulabilir. Bunlardan ilki anormal kalınlaşmaya neden olan hormon dengesizliğini sonlandırmak için reçete edilen, hormon içerikli ilaçlarla yapılır. Bu ilaçlar rahimin incelmesini ve ideal kalınlığında kalmasını sağlar. İkinci tedavi uygulaması, rahim duvarını kürtaj işlemi yoluyla kazımak ve inceltmek için yapılır. Üçüncü tedavi uygulaması ise çocuk istemi olmayan bireylerde rahmi alarak, rahimle ilgili hastalıkların tamamını tek operasyonda sonlandırmak amacıyla yapılır.
Kayseri rahim duvarı kalınlaşması tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına göre değişebilir. İlgili tedavinin ücreti hakkında bilgi almak isteyen bireyler, tedavi hizmetini almayı planladıkları doktor veya klinik ile iletişime geçebilirler.