Miyom Ameliyatı Kayseri

Miyom ameliyatı Kayseri, rahmin myometrium tabakasındaki kas dokularının anormal bir şekilde gelişim göstermesi sonucu oluşan, büyüyerek bireyin sağlığına zarar veren miyomların alınması için yapılır. Miyomlar, rahmin kas tabakasında meydana gelirler. Genellikle iyi huylu bir yapıya sahiptirler ve hastaların önemli bir kısmında belirti vermezler. Bununla birlikte bazı miyomlar tehlikeli derecede büyüyebilir veya konumları itibari ile rahme ve bireyin doğurganlığına zarar verebilirler. Bu gibi etmenler, rahim uru olarak da bilinen miyomların ciddi semptomlara neden olmasına yol açabilir.

Kişiye özel planlanan, ağrısız miyom ameliyatı sayesinde hem rahimde miyom sorununu hem de miyomların neden olduğu ikincil sağlık problemlerini ortadan kaldırmak mümkündür. Yazımızın devamında ‘’Miyom ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Miyom ameliyatı sonrası hamile kalınabilir mi?’’, ‘’Miyom ameliyatı çeşitleri nelerdir?’’ ve ‘’Hangi miyom ameliyatı tekniği daha avantajlı?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Kayseri miyom ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Miyom Ameliyatı Nedir?

Miyom ameliyatı, tıp dilinde myomektomi olarak bilinen ve farklı tekniklerle yapılabilen, cerrahi operasyondur. Bu operasyonun temel amacı, rahmin kas tabakasında meydana gelen miyom isimli, zararlı kitleleri almaktır. Miyom ameliyatı, hastanın sağlık durumuna özel olarak planlanan bir anestezi uygulaması ile birlikte, ağrısız bir şekilde yapılır.

Miyom Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?

Miyom ameliyatı çeşitleri arasında şunlar yer almaktadır:

Açık Miyom Ameliyatı: Karın bölgesine uygulanan ve boyutu 10 cm civarında olan bir kesi ile yapılır. İyileşme süreci görece daha uzundur ve karın bölgesinde iz oluşumu görülür.

Kapalı Miyom Ameliyatı: Karın bölgesine uygulanan, boyutları 1 cm’den bile daha küçük olan 3 adet kesi yolu ile yapılır. İyileşme süreci hızlıdır ve sürece dair riskler minimaldir. İyileşme sonrası kayda değer bir iz oluşumu beklenmez.

Histeroskopik Miyom Ameliyatı: Vajina içerisinden, özel bir kamera kullanılarak yapılır. Karın bölgesine kesi uygulanmaz. İyileşme süreci oldukça hızlıdır, komplikasyonları minimaldir ve iz oluşumu görülmez. Bununla birlikte histeroskopik miyom ameliyatında yalnızca belli bir büyüklükteki miyomlar alınabilir.

Bunlara ek olarak miyomlar, çocuk istemi olmayan bireylerde rahmin alınması için yapılan histerektomi ameliyatı ile de (rahimle birlikte) alınabilirler. Bu operasyon, hastanın doğurganlığını yitirmesine neden olur. Bu yüzden yukarıda bahsetmiş olduğumuz miyom ameliyatı teknikleri halk arasında rahim koruyucu miyom ameliyatı olarak da bilinirler.

Hangi Miyom Ameliyatı Tekniği Daha Avantajlı?

Genel olarak, kapalı cerrahi teknikler ile yapılan laparoskopik miyom ameliyatı ve histeroskopik miyom ameliyatı, abdominal cerrahi girişimlere kıyasla çok daha avantajlıdır. Çünkü her iki miyom ameliyatı tekniğinde de cerrahi işlemler çok daha sınırlı bir doku kümesine uygulanır. Her ikisinde de cerrah, miyomlar ile görsel temas kurmak için özel bir kameradan gelen anlık görüntülerden faydalanır. Bu da görsel temas için karın gibi bir bölgeye geniş bir kesi atılma ihtiyacını ortadan kaldırır. Böylece hastalar ameliyattan sonra çok daha hızlı ve risksiz bir şekilde iyileşebilir, günlük yaşamlarına, iş hayatlarına ve cinsel yaşamlarına devam edebilirler.

Miyom Ameliyatında Rahim Alınır Mı?

Miyom ameliyatlarında rahmin alınma zorunluluğu yoktur. Yalnızca miyomları almak için yapılan cerrahi operasyonlar (myomektomi ameliyatları) sırasında rahim alınmaz. Bununla birlikte tekrarlayan miyomları olan ve miyomlara farklı rahim hastalıklarının da eşlik ettiği hastalarda (eğer ki hastanın çocuk istemi yoksa ve operasyon için rızası bulunuyorsa) rahim alınabilir. Doktorunuz tedavi süreci ile alakalı görüşmelerde özel olarak rahminizin alınması gerektiği yönünde bir bilgilendirme yapmamışsa miyom ameliyatı sırasında rahminizin alınacağından korkmanıza gerek yoktur.

Miyom Ameliyatında Yumurtalıklar Alınır Mı?

Miyom ameliyatında yumurtalıklar alınmaz. Miyom ameliyatları rahmi ve rahim dokularını hedef olan operasyonlardır. Herhangi bir özel durum olmadıkça yumurtalıklara ve benzer organlara operasyon sırasında müdahale edilmez.

Açık Miyom Ameliyatı Mı Kapalı Miyom Ameliyatı Mı?

Kapalı miyom ameliyatı hem iyileşme sürecinin daha hızlı ve risksiz olması nedeniyle hem de iyileşme sonrasında karın bölgesinde oluşabilecek izlerin minimal olması nedeniyle açık miyom ameliyatına kıyasla daha avantajlıdır. Ancak bazı miyomların kapalı miyom ameliyatı ile alınması zor veya imkansız olabilir. Bu durumda doktorunuzun konu hakkındaki önerilerine ve tecrübesine (arzu ederseniz farklı doktorlardan da fikir alarak) güvenebilir; sağlığınız için açık miyom ameliyatı yaptırabilirsiniz.

Miyom Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Miyom ameliyatı genellikle 1 ila 2 saat kadar sürer. Hastalar bu sürenin, operasyon sırasında kullanılan tekniğe ve benzer etmenlere göre değişebileceğini unutmamalıdır.

Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Miyom ameliyatı daha önce de bahsettiğimiz gibi üç farklı teknikle yapılabilir. Bu tekniklerin üçünde de hastalar genel anestezi altındadır ve ağrı hissi deneyimlemezler.

Açık Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık miyom ameliyatında karın bölgesine görece geniş bir kesi uygulanır. Bu kesi sayesinde ilgili bölge ile görsel temas sağlanır, miyomlar tespit edilir ve rahme müdahale edilerek miyomlar bulundukları bölgeden alınırlar.

Kapalı Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı miyom ameliyatında karın bölgesine, üç adet 1 cm’den bile küçük kesiler uygulanır. Bu kesilerden birinden cerrahi araçlar, diğerinden ise laparoskopi kamerası sokulur. Kameradan gelen anlık görüntüler ile miyomlar tespit edilir ve bulundukları noktadan alınırlar.

Histeroskopik Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Histeroskopik miyom ameliyatında cerrah, histeroskop kamerasını ve özel cerrahi araçları, bir tüp kullanarak vajina içerisinden ilgili noktalara iletir. Akabinde ise kameradan gelen anlık görüntüler ile miyomları bulundukları bölgeden alır. Diğer iki miyom ameliyatı tekniğinin aksine bu uygulamada karın bölgesine kesi uygulanmaz.

Miyom Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki Ne Zaman Olmalı?

Miyom ameliyatı sonrası hastalar, en az 1 ay boyunca cinsel ilişkide bulunmamalıdır. Cinsel aktiviteler, enfeksiyonlara ve ameliyat bölgesinin zarar görmesine neden olabilir.

Miyom Ameliyatı Sonrası Adet Gecikmesi Olur Mu?

Miyom ameliyatı sonrası adet gecikmesi olmaz. Hastalar genellikle ameliyatı takip eden bir ay içerisinde adet olurlar. Ancak bu süre, operasyonun yol açtığı stres gibi etmenler sebebiyle bir miktar uzayabilir.

Miyom Ameliyatı Sonrası Hamile Kalanlar Ne Yapmalı?

Miyom ameliyatı sonrası gebe kalanlar, çeşitli sağlık risklerinin devam ediyor olabileceğinden mutlaka bir jinekoloji hekimi ile görüşmeli ve gebelik takibi gibi bir hizmetten faydalanmalıdırlar.

Kayseri miyom ameliyatı fiyatları, ameliyatın hangi yöntemle yapıldığına göre değişebilir. Miyom ameliyatı ücreti hakkında detaylı bilgi almak isteyen bireyler, tedavi hizmetini alacakları doktorla veya klinikle iletişime geçebilirsiniz.

Doktora Sorun!
Call Now Button