Menopoz Tedavisi Kayseri
Menopoz tedavisi Kayseri, menopoz dönemindeki hormon dengesizliğinin yol açtığı şikayetleri ve sağlık risklerini minimalize etmek için yapılan tedavidir. Her sağlıklı kız çocuğu, yumurtalıklarında milyonlarca olgunlaşmamış yumurta hücresi ile dünyaya gelir. Bu yumurta hücrelerinin önemli bir kısmı, doğal nedenlerden ergenlik dönemine ulaşılıncaya dek kaybedilir. Ergenlik döneminden sonra ise bu hücrelerin her ay belli bir kısmı olgunlaşma sürecine girer. İlgili hücrelerden bir veya birkaç tanesi ideal bir şekilde olgunlaşırken diğerleri ise (fertilizasyon gerçekleşmediyse hepsi) adet kanaması ile vücuttan atılır. Böylece 45 ila 55 yaşlarına kadar yumurta rezervlerinin önemli bir kısmı kaybedilir.
Menopoz döneminde ise bireyin yumurtlama süreci, doğal olarak son bulmuştur. Buna bağlı olarak da birey doğurganlığını yitirir, yumurtalık fonksiyonları için önemli olan bazı hormonların salgılanma miktarlarında azalma meydana gelir. Bu değişimler her ne kadar doğal olsalar da kadın bedeni için radikal ve köklü değişimlerdir. Dolayısıyla da bazı bireylerin menopoza girme sürecinde çeşitli sağlık sorunları deneyimlemesi beklendik bir problemdir. Menopoz tedavisi bu sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak ve gelişebilecek yeni problemleri önlemek için yapılır. Yazımızın devamında ‘’Menopoz tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Menopoz belirtileri nelerdir?’’, ‘’Menopoza neden girilir?’’ ve ‘’Türkiye’de menopoza girme yaşı kaçtır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Kayseri menopoz tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Menopoz Nedir?
Menopoz, yumurtalık fonksiyonlarının son bulduğu ve doğurganlığın yitirildiği dönemdir. Sağlıklı olan her kadın, belli bir yaşta menopoza girer. Menopoza girmek başlı başına bir hastalık değildir. Ancak bu dönemde gelişen bazı fizyolojik ve hormonal değişimler, bireylerin yaşam kalitesini düşüren gelişmelere neden olabilir.
Menopoza Neden Girilir?
Menopoza, yumurtalık rezervlerinin tükenmesi ve yumurtalık fonksiyonlarının son bulması ile girilir. Dünyada menopoz yaşı 45 ila 55 yaş arasında değişiklik göstermektedir. Bu yaş aralığı Türkiye’de ise 45 ila 50 arasındadır. Bununla birlikte bazı bireyler, çeşitli sağlık sorunları veya geçirdikleri tedaviler (kanser tedavileri) nedeniyle 40 yaşından önce de menopoza girebilirler. Bu durum erken menopoz olarak isimlendirilir.
Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Menopoz belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Adet düzensizliği veya adet kanamalarının tamamen son bulması.
- Gece terlemeleri.
- Özellikle de geceleri ateş basması.
- Vajinal kuruluk.
- Cinsel isteksizlik.
- Yüzde kızarıklık.
- Kıllanma.
- Kaygı ve çabuk öfkelenme.
- Uykuya dalmakta zorlanma.
- Metabolizmanın görece yavaşlaması ve kilo alma eğilimi.
- Cinsel ilişki sırasında ağrı.
Menopoza girme belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Her kadın farklıdır. Dolayısıyla da menopoz dönemine giren her birey bu belirtileri (veya belirtilerin tamamını) deneyimlemeyebilir.
Menopoz Tehlikeli Mi?
Menopoz başlı başına tehlikeli bir dönem değildir. Ancak bu dönemi tehlikeli kılan bazı etmenler vardır. Vücutta meydana gelen hormonal değişimler, kişinin bazı hastalıkları edinme riskini arttırabilir. Mesela çeşitli jinekolojik kanserler, rahim duvarı kalınlaşması, kemik erimesi ve kalp ve damar hastalıklarının riski; menopoza girmiş olan bireylerde daha fazla olabilir.
Menopoz Testi Var Mı?
Deneyimli bir jinekoloji hekimi, detaylı bir hasta öyküsü ile hastasının menopoza girip girmediğini anlayabilir. Bununla birlikte menopozun kesin teşhisinde, hormon testlerinden faydalanılır. Bu testler, progesteron ve östrojen gibi hormonların kandaki yoğunluklarını ölçmeye yararlar. Böylece menopoz için risk grubunda olan bireylerin kesin olarak menopoza girip girmedikleri öğrenilebilir.
Menopoz Ateş Basması Ne Zaman Geçer?
Menopoz sebebiyle gelişen ateş basması, genellikle geceleri meydana gelir. Bu da bireylerin sıcaklamalarına, terlemelerine ve uykuya dalamamalarına neden olabilir. Ateş basmaları menopoza girildikten birkaç yıl sonra hafifler.
Menopoz Terlemesine Ne İyi Gelir?
Menopoz sürecinde olan ve yoğun terlemeden şikayet eden bireylere daha az baharatlı besinler tüketmeleri, alkol ve kafein içerikli besin tüketimini minimal seviyelerde tutmaları tavsiye edilir.
Menopoz Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilmeli?
Menopoza bağlı şikayetlerin ortadan kaldırılması ve bu sürece ait risklerin önlenebilmesi için bir jinekoloji hekimi ile görüşülmelidir.
Menopoz Tedavisi Bitkisel Olarak Yapılabilir Mi?
Menopoz sürecinde ortaya çıkan şikayetler bitkisel kürlerle veya ‘’ilaçlarla’’ tedavi edilemez. Hastalar, doktorlarına danışmadan ek gıdalar veya güvenilir olmayan bitkisel içerikli maddeler kullanmamalıdır. Çünkü bazı bitkisel içerikli ilaçlar, anafilaksi gibi son derece ölümcül alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Menopoz Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Menopoz tedavisi hastanın şikayetleri son bulana kadar devam eder. Bu tedavinin genellikle birkaç yıl devam etmesi beklenir.
Menopoz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Menopoz tedavisi kapsamında hastanın şikayetlerine göre farklı uygulamalara başvurulabilir. Bu uygulamaların başında hormon replasman tedavisi gelir. Bahsi geçen tedavi, menopoz döneminde meydana gelen hormon dengesizliğini sonlandırmak ve bedenin menopoz sürecine adapte olmasını sağlamak için yapılır.
Bununla birlikte menopoz döneminde gelişen cinsel problemleri gidermek için lazerle vajina daraltma, genital prp tedavisi ve O-Shot gibi uygulamalara da başvurulabilir. Bu uygulamalar vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi sorunların ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.
Kayseri menopoz tedavisi fiyatları, tedavinin hangi uygulamalar ile yapıldığına göre değişebilir. Konu hakkında detaylı bilgi için tedaviyi talep edeceğiniz doktorla veya klinikle iletişime geçebilirsiniz.