Kolposkopi Kayseri

Kolposkopi Kayseri, mikroskopu andıran özel bir aletle yapılan ve vajinal dokuların incelenmesi için gerçekleştirilen, özel bir kadın doğum uygulamasıdır. Dişi üreme sistemini meydana getiren organların önemli bir bölümü vücudun iç kısmında yer alır. Yani bu organları ilgilendiren yapısal bozuklukları, hastalıkları ve anormal değişimleri göz ile incelemek mümkün değildir. Bu yüzden jinekoloji dalında, aktif olarak kullanılan pek çok görüntüleme ve tarama uygulaması vardır. Bu uygulamalar sayesinde vajinal dokuları, vulvayı ve rahim ağzı gibi vücut içerisinde yer alan bölgeleri incelemek, bu bölgeleri ilgilendiren hastalıkları teşhis etmek mümkün olmaktadır. Kolposkopi uygulaması da bahsi geçen teşhis ve tarama işlemlerinden biridir. Kolposkopi aynı amaçlarla gerçekleştirilen benzer uygulamalara kıyasla daha konforludur. Bu uygulama sırasında girişimsel hiçbir işlem gerçekleştirilmez. Böylece hastalar kolposkopinin ardından günlük yaşamlarına devam edebilirler.

Yazımızın devamında ‘’Kolposkopi sonuçları ne zaman belli olur?’’, ‘’Kolposkopi hangi durumlarda yapılır?’’, ‘’Kolposkopi kimlere yapılabilir?’’ ve ‘’Kolposkopi işlemi kaç dakika sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Kayseri kolposkopi uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi, vajinal bölgenin ve rahim ağzının incelenmesi için yapılan, HPV kontrollerinde sıkça kullanılan, özel bir tanılama uygulamasıdır. Kolposkopi uygulaması sırasında, mikroskobu andıran ve dokuları 40 kata kadar büyütebilen özel bir araç kullanılır. Kolposkop ismiyle bilinen bu araç sayesinde dokular incelenebilir, dokulardaki anormal hücre değişimleri ve lezyonlar analiz edilebilir. Böylece kadın hastalıklarının ilerleme durumu araştırılabilir, elde edilen veriler ışığında tamamen bireyin ihtiyaçlarına özel, gelişmiş tedaviler planlanabilir. Kolposkopi uygulaması sırasında herhangi bir cerrahi işleme başvurulmaz veya vajina içerisine bir araç sokulmaz. Bu yüzden kolposkopi sonrası günlük yaşama devam etmek mümkündür. Üstelik kolposkopi herhangi bir anestezi işlemine gerek duyulmadan gerçekleştirilmektedir.

Kolposkopi Neden Yapılır?

Kolposkopi vulvanın, vajinal kanalın ve rahim ağzı gibi bölgelerin incelenmesi için yapılır. HPV gibi virüsler rahim ağzı ve vajina bölgesinde, anormal lezyonlara neden olabilirler. Bu lezyonlar bazı durumlarda başkalaşım geçirerek kötü huylu kitlelere dönüşebilirler. Kolposkopi uygulaması bu lezyonların düzenli aralıklarla incelenebilmesi ve olası tehlikeli durumların erkenden tespit edilebilmesi için yapılır. Kolposkopi uygulaması bu gibi amaçlar doğrultusunda belli aralıklarla gerçekleştirilebilir.

Kolposkopi Kimlere Yapılabilir?

Kolposkopi uygulaması için belli bir yaş sınırı veya özel bir sınırlandırma yoktur. Eğer doktor kolposkopi gerektiğini düşünüyorsa kolposkopi işlemi gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte adet kanaması devam eden bireylere kolposkopi yapılamaz.

Kolposkopi Ağrılı Mı?

Kolposkopi sırasında, vajinal duvarları ayırmak için spekulum isimli bir araç kullanılır. Bu araç sebebiyle vajinal duvarlarda hafif bir baskı hissedilebilir. Ancak bu şiddetli bir ağrıya ve benzer rahatsızlık hislerine neden olmaz. Bu yüzden kolposkopi sırasında hastaya anestezi uygulamaya gerek yoktur. Bu ağrı uygulamadan birkaç saat sonra tamamen geçecektir.

Kolposkopi Tehlikeli Mi?

Kolposkopi tehlikeli bir işlem değildir. Bu işlemin tek riski, uygulama sonrasında vajinal enfeksiyon oluşumudur. Bu da uygulama öncesinde gerçekleştirilen sterilizasyon işlemi ile önemli ölçüde engellenebilir.

Kolposkopi Ne Zaman Yapılır?

Kolposkopi işlemi, adet kanaması devam ediyorken yapılamaz. Bu yüzden adet kanamasının bitmesi beklenir. Kolposkopi işlemi için en ideal zaman, adet kanaması bittikten iki ila üç gün sonrasıdır. Bu süreçte kolposkopi yaptıracak olan hastaların cinsel ilişkide bulunmamaları gerekir.

Kolposkopi Kaç Ayda Bir Yapılır?

Eğer HPV enfeksiyonu gibi bir durum söz konusu ise 6 aylık periyotlarla kolposkopi işlemi ve smear testi gibi uygulamalar yapılabilir. Doktorunuz kolposkopi işleminin sıklığı hakkında detaylı bir bilgilendirme yapacaktır.

Kolposkopi Ne Kadar Sürer?

Kolposkopi işleminin süresi 10 ila 20 dakika civarında değişiklik gösterebilir. Eğer kolposkopi sırasında biyopsi için doku örneği alınacaksa kolposkopinin süresi bir miktar artabilir.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Kolposkopi sırasında ilk olarak hasta özel bir masaya uzanır. Hastanın bacakları aralanır ve genital bölgesi, bölgedeki bakterileri ve virüsleri yok eden özel bir sıvı ile temizlenir. Bu işlemin ardından ise vajina duvarları, spekulum isimli metal bir alet ile aralanır. Kolposkopi cihazı, vajina girişine doğru hizalanır ancak vajina içerisine sokulmaz. Daha sonra ise doktor bu cihaz yardımı ile ilgili dokuları inceler. Sonuçları ise uygulamadan hemen sonra hasta ile paylaşır. Eğer biyopsi için örnek alınmışsa biyopsi sonuçlarının çıkması bir haftayı bulabilir.

Kayseri kolposkopi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button