Gebelik Takibi Kayseri
Gebelik takibi Kayseri, gebelik sürecinin hem bebek hem de anne adayı için sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlamak için yapılan uygulamadır. Gebelik, çiftler için çok heyecanlı ve özel bir durum olsa da uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Gebelik sürecinde anne ve bebek sağlığı açısından birçok şey ters gidebilir. Bu terslikler arasında bebek için kromozom anormallikleri; anne içinse gebelik şekeri gibi hastalık riskleri yer alır. Bu durumlar, gebelik sürecini tehlikeye atabileceği gibi doğumdan sonra bebekte kromozom bozukluklarına bağlı Down Sendromu gibi hastalıkların görülmesine yol açabilirler.
Gebelik takibi, gebeliğin başından doğuma kadar tüm sürecin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için gerçekleştirilir. Doktorlar, anne adayının beslenme düzeninin ayarlanmasından birtakım özel testlere kadar tüm işlemleri bu rutin kontroller sırasında gerçekleştirirler. Böylece hem bebeğin hem de anne adayının sağlık durumu düzenli olarak takip edilmiş olur. Ortaya çıkabilecek sorunlar erkenden tespit edilir. Gerekli önlemler alınabilir, doktor tarafından kişiye özel olarak hazırlanan tedavi programları anneye ve bebeğe uygulanabilir. Ayrıca kadın doğum uzmanları, anneleri doğuma da hazırlarlar. Doğumun nasıl gerçekleşebileceği hakkında anne adaylarını bilgilendirebilir, korkularını ve endişelerini giderebilirler. Böylece gebelik takibi ile gebelik sürecinin sağlıklı geçmesi sağlandığı gibi doğumun da en uygun şekilde gerçekleşmesine imkân tanınır.
Kayseri gebelik takibi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Gebelik Takibi Nedir?
Gebelik takibi, gebeliğin başından doğuma kadar; anne ve bebek sağlığının düzenli doktor kontrolleri ile güvence altına alınmasıdır. Gebelik sürecinde, anne karnında yer alan fetüs hızla büyür ve gelişir. Bu büyüme sürecinin sağlıklı bir şekilde devam ettiğinden emin olmak ve ortaya çıkabilecek rahatsızlıkları erkenden tespit edebilmek için gebelik takibi kullanılır. Aynı zamanda, gebelik sürecinde annede meydana gelebilecek gestasyonel diyabet gibi hastalıklar da bu kontroller sırasında teşhis ve tedavi edilir. Bahsettiğimiz rahatsızlıklar, gebelik takibi sürecinde kullanılan birtakım testler ve tetkikler sayesinde tespit edilirler. Gebelik takibi sürecinde, anne adayı bu testlerin ne için ve ne zaman yapılması gerektiği hakkında da bilgilendirilir.
Gebelik Takibi Neden Yapılır?
Gebelik takibi, gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi, doğumun uygun bir şekilde planlanması ve bebeğin sorunsuzca dünyaya gelmesi için yapılır. Gebelik sürecinde meydana gelebilecek sorunlar, hastalıklar ve gelişim bozuklukları; takip sürecinde gerçekleşen testler ile tespit edilebilirler. Gebelik takibinin uzmanlar tarafından önerilmesinin bir diğer nedeni ise bu süreçte doktorların anne adayını; doğuma hazırlamaları, süreçler hakkında bilgilendirmeleri ve anne adaylarına destek olmalarıdır.
Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?
Hamilelik tanısının konulması ile birlikte gebelik takibi de başlar. Gebelik takibi, sırasında anne ile baba arasında kan uyuşmazlığı olup olmadığına bakılır. Eğer kan uyuşmazlığı varsa bebeğin bu durumdan etkilenmemesi için gebeliğin ilerleyen dönemlerinde kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır. Annenin çeşitli hormon hastalıklarına sahip olup olmadığı değerlendirilir. Gebeliğin 2. haftasından sonra ultrason gibi görüntüleme teknikleri ile rahim, embriyonun durumu ve plasenta gibi dokuların oluşumu gözlenir. Çeşitli uygulamalarla bebeğin kalp atışı dinlenir. Düzenli yapılan kan ve idrar testleri ile annenin sağlık durumu kontrol edilir. Genetik tarama testleri olarak bilinen uygulamalar sayesinde bebekte herhangi bir kromozom bozukluğu olup olmadığı kontrol edilir. Tüm bu uygulamalar, herhangi bir sorunun erkenden teşhis edilmesine ve gerekli önlemlerin alınmasına olanak sağlar.
Gebelik takibi muayenelerinin sıklığı doktor tarafından hastaya özel olarak belirlenir. Muayene sıklığı riskli ve yüksek riskli gebeliklerde daha fazla olabilmektedir.
Gebelik Takibinin Doğum İçin Önemi Nedir?
Gebelik sürecinde, bebek sürekli bir gelişim ve büyüme içerisindedir. Bu gelişim hızlı hücre bölünmeleri ile sağlanır. Sürekli yeni dokular oluşur, bu dokular gelişir ve organları meydana getirirler. Bu gelişim sürecinde hem bebek hem de anne birçok riske açıktır. Özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde, kromozom anormalliği görülme olasılığı vardır. Kromozom anormalliklerine Down sendomu ve Edwards sendromu gibi hastalıklar örnek olarak verilebilir. Bunlar gibi birçok hastalık, gebelik takibi sırasında tespit edilebilmektedir. Böylece gerek gebelik süreci gerekse de sonrası için bazı önlemler alınabilir.
Bebek, gelişmek için annenin kanından aldığı kaynakları kullanır. Bu kaynaklarda yaşanan azalmalar annede bazı rahatsızlıklara yol açabilir. Yine bu süreçte anne, gebelik şekeri gibi rahatsızlıklar yaşayabilir. Bel ve eklem ağrıları, hormon düzensizliği, psikolojik problemler gebelik sırasında görülebilecek diğer rahatsızlıklardandır. Gebelik takibi sayesinde bu gibi rahatsızlıklar, doktor tarafından uygulanan testler ile tespit edilebilirler. Gebeliğin daha sağlıklı ilerlemesi için özel tedavilerle ortadan kaldırılabilirler. Gebelik takibi, anne adayının doğuma hazırlanabilmesi için de oldukça gerekli bir uygulamadır. Bu rutin kontroller sırasında, doğum eylemi hakkındaki korkular ve endişeler giderilir. Anne adayı, doğum hakkında detaylıca bilgilendirilir. Doğumun nasıl ve hangi şartlar altında gerçekleşeceği anne adayına anlatılır. Psikolojik hastalıkların varlığından şüphelenildiğinde anne adayı, kadın doğum uzmanları tarafından alanında uzman psikologlara yönlendirilirler. Böylece hem fiziksel olarak hem de mental olarak doğum eyleminin temelleri atılır.
Gebelik Takibinde Hangi Testler Uygulanır?
Gebelik takibi sırasında kan testleri, idrar testleri, ultrasonografik görüntülemeler ve amniyosentez gibi birçok test uygulanır. Bu testlerin amacı, annede veya bebekte olmasından şüphelenilen hastalıkları teşhis etmektir. Gebelik takibi sürecinde uygulanan testlere örnek olarak şunlar verilebilir:
- İkili ve üçlü testler.
- Şeker yükleme testi.
- NST testi.
- Anne kanından DNA testi, bir diğer adıyla fetal DNA testi.
- İdrar testi.
- Kan şekeri testi.
- Kan sayımı testi.
- Kan grubunun belirlenebilmesi için uygulanan testler.
- Kızamıkçık analizi testi.
- Hepatit testi.
- Smear testi.
- Hormon düzeylerinin araştırılması için uygulanan testler.
- Ultrason görüntülemeleri, dört boyutlu ultrason.
- Bebek üzerinde gerçekleştirilen birtakım ölçümler.
Bu testlerin hangi sırayla ve hangi amaçla gerçekleşeceği, gebelik takibi sürecinde doktor tarafından anne adayı ile paylaşılacaktır.
Kayseri gebelik takibi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve süresine göre değişiklik gösterebilir.