Dış Gebelik Tedavisi Kayseri
Dış gebelik tedavisi Kayseri, gebeliğin rahim dışı bir bölgede devam etmesi sonucu oluşan sağlık risklerini ortadan kaldırmak ve dış gebeliği sonlandırmak için yapılan tedavi uygulamasıdır. Normal şartlarda olgunlaşmış ve çatlamış olan yumurta hücreleri, ovulasyon zamanında fallop tüplerinde bulunurlar. Cinsle birliktelik sırasında sperm hücreleri, vajinadan rahme ve oradan da fallop tüplerine ulaşırlar. Böylece fallop tüplerinde bulunan yumurta hücresini döllerler. Döllenen yumurta hücresi ise bu bölgede bir süre gelişim gösterir ve daha sonra ise gebelik için kendini hazırlamış olan rahim duvarına yerleşir. Ancak dış gebelik durumunda, döllenen yumurta hücresi rahme gelmez ve yumurtalık civarında gelişim göstermeye başlar. Bu da bireyin genel sağlığını ve dişi üreme sistemi organlarının bütünlüğünü önemli ölçüde riske atar. Dış gebelik tedavisi bu şekilde gerçekleşmiş olan gebelikleri sonlandırmak ve bahsi geçen riskleri ortadan kaldırmak için yapılır.
Yazımızın devamında ‘’Dış gebelik tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Dış gebeliğin belirtileri nelerdir?’’, ‘’Dış gebelik yaşayan kadınlar yeniden hamile kalabilir mi?’’ ve ‘’Dış gebelik tedavi edilmezse ne olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Kayseri dış gebelik tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Dış Gebelik Nedir?
Dış gebelik, tıp dilinde ektopik gebelik olarak bilinen ve embriyonun rahim dışında bir bölgede gelişim göstermesi ile karakterize olan, tehlikeli bir durumdur. Dış gebeliklerde embriyo, rahim ağzı bölgesinde, fallop tüplerinde veya yumurtalık yakınlarında gelişim gösterebilir. Dış gebeliklerin mutlaka tıbbi tedaviler ile sonlandırılması gerekir.
Dış Gebelik Neden Olur?
Dış gebelik nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Gebeliğin 18 yaşından önce veya 35 yaşından sonra meydana gelmesi.
- Rahimde veya diğer dişi üreme sistemi organlarında yapısal bozukluk bulunması.
- Rahim perdesi gibi yapısal sorunlar.
- Pelvik bölgede meydana gelen kronik enfeksiyonlar.
- Çikolata kistlerine de yol açan endometriozis hastalığı.
- Hormon bozukluğu veya hormon içerikli ilaç kullanımı.
- Daha önce dış gebelik geçirmiş olmak.
- Daha önce kürtaj yaptırmış olmak.
- Dişi üreme sistemi organlarını ilgilendiren bir ameliyat geçirmiş olmak.
- Cinsle yolla bulaşan birtakım hastalıklara sahip olmak.
- Sigara ve alkol kullanımı.
Ektopik gebelik nedenleri bu şekilde sıralanabilir.
Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Dış gebelik belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Normal olmayan vajinal kanamalar, lekelenme tarzında vajinal kanama.
- Karnın tek bir tarafında bıçak saplanmasını andıran bir ağrı hissi.
- Sindirim sistemi ile ilgili sorunlar.
- Kilo kaybı.
- Baş dönmesi.
- Bayılma.
- Rektal basınç artışı.
Ektopik gebelik belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Ektopik gebeliğin belirtileri, iç kanama durumunda farklı şikayetlerle birlikte de görülebilmektedir.
Dış Gebelik Tehlikeli Mi?
Dış gebelik, bireyin sağlığı için oldukça tehlikeli durumlara yol açabilir. Dış gebelik sebebiyle dişi üreme sistemi organlarında ciddi doku hasarları meydana gelebilir. Bu hasarlara bağlı olarak da iç kanama görülebilir. Dış gebelik sebebiyle meydana gelen iç kanamalar, fark edilmedikleri ve zamanında tedavi edilmedikleri durumlarda bireyin hayatını tehdit edebilirler.
Dış Gebelik Tedavi Edilemezse Ne Olur?
Dış gebelik tedavi edilmezse iç kanama ve kalıcı kısırlık gibi son derece olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Dış gebelik sırasında rahim dışı bölgede büyüyen embriyo, bölgedeki yumurtalık gibi organlara zarar verebilir. Bu da organların fonksiyonlarını yitirmesine ve dolayısıyla da kısırlığa neden olabilir. Bu yüzden dış gebelik tedavisi ihmal edilmemelidir.
Dış Gebelikte Doğum Olur Mu?
Dış gebeliğin doğumla sonuçlanması imkansızdır. Bazı çiftler, dış gebelik teşhisi sonrasında yine de doğum yapmak isteyebilirler. Ancak dış gebelik sırasında embriyo rahim dışında olduğu için büyümek için yeterli şartlara ve alana sahip değildir. Doğuma el verecek ölçüde büyüyemese de çevredeki dokulara ve organlara zarar verecek ölçüde büyüyebilir. Bu da daha önce bahsetmiş olduğumuz sağlık risklerine sebebiyet verebilir.
Dış Gebelik Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Dış gebelik tedavisinin süresi, tedavinin medikal yöntemlerle mi yoksa cerrahi yöntemlerle mi yapılacağına göre değişiklik gösterebilir. Dış gebelik ameliyatı süresi genelde 1 ila 2 saat kadardır. Doktorunuz ektopik gebelik ameliyatı süresi hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.
Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Olur?
Dış gebelik tedavileri genellikle iki temel uygulama ile yapılır. Bunlardan ilki medikal uygulamalardır ve ilaçlarla gerçekleştirilirler. Özel hormon içerikli ilaçlar yardımı ile ektopik gebelikler cerrahisiz bir şekilde sonlandırılır. Bir diğer tedavi uygulaması ise cerrahi işlemler içerir. Karın bölgesinden yapılan açık ameliyat ile veya laparoskopik dış gebelik ameliyatı ile dış gebelik sonlandırılabilir. Laparoskopik dış gebelik ameliyatı, kapalı dış gebelik ameliyatı olarak da bilinir ve açık ameliyata kıyasla daha avantajlıdır.
Kayseri dış gebelik tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına göre değişiklik gösterebilir.